World Music - Malý průvodce světem world music

Deset skladeb, které otřásly světem podle Songlines

19.06.2009 | „Některé z nich jsou politické a svět hodně změnily, jiné spíš zatřásly prdelí než režimy,“ tvrdí šéfredaktor Simon Broughton.


Název vychází z titulu knihy Deset dnů, které otřásly světem, v níž se americký novinář John Reed vypsal z pocitů získaných uprostřed ruské bolševické revoluce v roce 1917.

Free Nelson Mandela

Skladba Jerry Dammerse, klávesáka londýnské ska kapely The Special AKA, která ji natočila v roce 1984. O čtyři roky později zazněla na stadioně ve Wembley během oslav Nelsonových 70. narozenin a rozletěla se po celém světě. Mezi sboristy se tehdy objevili Elvis Costello s Rankingem Rogerem.

From Little Things Big Things Grow

Protestsong australského aborigince Keva Carmodyho a sydneyského trubadůra Paula Kellyho z roku 1990. Příběh o právu na vlastní zem; óda na neohroženost a víru Vincenta Lingiariho, aktivisty národa Gurindji žijícího na severu Austrálie.

Get Up, Stand Up

Nesmrtelná píseň Boba Marleyho z roku 1973. Hymna rastafariánů.

„Povstaňte a berte se za svá práva,

nečekejte, až vás Bůh povolá do věčného ráje a štěstí,

ale vylepšete si život už tady na zemi.“

Gracias a la Vida

Poděkování životu složené mladičkou chilskou písničkářkou Violetou Parra v nedostižném podání argentinské zpěvačky Mercedes Sosa. Poprvé vyšla v roce 1967 na Violetině albu Las Ultimás Composiciones; posledním před její sebevraždou. V USA skladbu proslavila v 70. letech Joan Baez a po ní ji nazpívali například Omara Portuondo, Elis Regina, Yasmin Levy nebo Richard Clayderman. Na pohřbu švédského politika Olafa Palmeho ji přednesla finská zpěvačka Arja Saijonmaa.

Al Atlal

Absolutní vrchol nesmrtelné egyptské zpěvačky Oum Kalthoum (1904-1975). Ve strhující epické šedesátiminutové písni The Ruins, popisující následky zmařeného milostného vztahu, slyšeli Egypťané v roce 1966 velké rozčarování z vlády presidenta Násira a když Egypt prohrál v následujícícm roce válku s Izraelem, proměnila se píseň v symbol ponížení celého arabského světa. Oum Kalthoum ji v roce 1967 zazpívala během nezapomenutelného šestihodinového koncertu v pařížské Olympii.

Bamboleo

Infekční píseň lásky cikánských hrdinů Gipsy Kings. Flamencová verze venezuelské lidovky Caballo Viejo. Celoplanetární hit roku 1988.

Didi

Alžírského zpěváka Khaleda tahle explozivní skladba o nešťastné lásce z roku 1992 katapultovala mezi vyvolené hvězdy world music a oranský styl rai uvedla na světovou scénu. Pochází ze zpěvákovova alba Khaled produkovaného Michaelem Brookem a Donem Wasem pro label Barclay.

Zombie

Když nigerijský vynálezce afrobeatu Fela Kuti (1938-1997) vydal třináctiminutovou skladbu Zombie zesměšňující armádu – silou dopadu na společnost přirovnávaná k Anarchy In The UK od Sex Pistols – zažehl tím pouliční výtržnosti. Amok vládních generálů na sebe nenechal dlouho čekat: tisícovka vojáků vzala 18.února 1977 útokem jeho dům nazývaný Kalakutánie; obyvatele zřezala do krve, Felu málem ubili k smrti, jeho matku vyhodili z okna (později na následky zranění zemřela) a z baráku, včetně nahrávacího studia zbyla kůlnička na dříví. "Zombie nepůjde, když mu neřekneš, aby šel. Zombie nezastaví, když mu neřekneš, aby zastavil. Zombie se neotočí, když mu neřekneš, aby se otočil. Zombie nebude myslet, když mu neřekneš, aby myslel."

Nkosi Sikelel´iAfrika´

Chvalozpěv metodisty Enocha Sontonga z roku 1897 poprvé natočený o šestadvacet let později Solem Plaatjem, zakládajícím členem Afrického národního kongresu. Zanedlouho se stala oficiální hymnou ANK a později také Tanzánie a Zambie. Jihoafrický apartheid ji okamžitě přísně zakázal, zpívala se ale dál. Dnes je součástí hymny Jižní Afriky. Nkosi Sikelel´iAfrika´ (God Bless Africa) nazpívala celá řada umělců: Miriam Makeba, Ladysmith Black Mambazo, Oliver Mtukudzi nebo Mahotella Queens.

Djelem Djelem

Na prvním světovém romském kongresu byla v roce 1971 skladba s textem Žarko Jovanoviče prohlášena za romskou hymnu. Nezapomenutelné je její podání od makedonské zpěvačky Esmy Redžepové.

(2009)

Jiří Moravčík

WWW odkaz

Zpět